Znajdź Au Pair, nianię lub opiekuna osób starszych
Forgot?
Załóż konto

Rodzina goszcząca - program Au Pair w Chinach

  1. Czy możemy zostać rodziną goszczącą?
  2. Wynagrodzenie Au Pair
  3. Urlop i czas wolny Au Pair
  4. Czas trwania programu Au Pair
  5. Czy Au Pair potrzebuje wizy do Chin?
  6. Ubezpieczenie
  7. Jakich zadań może podejmować się Au Pair?

1. Czy możemy zostać rodziną goszczącą?

Aby zostać rodziną goszczącą w Chinach musisz spełniać poniższe wymagania:
  • Chiński jest Waszym głównym językiem 
  • Możesz zapewnić Au Pair własny pokój i wyżywienie
  • Możesz opłacić koszta podróży Au Pair (do 5000 RMB)
  • Możesz zapewnić Au Pair odpowiednie ubezpieczenie
  • Możesz opłacić lekcje języka chińskiego 
  • Możesz zapewnić Au Pair kieszonkowe w wysokości 750-2000 RMB miesięcznie 
Tutaj znajdują się wymagania, które muszą spełnić Au Pair aplikujące do Chin 
 

2. Wynagrodzenie Au Pair

 
Kieszonkowe 
 
Au Pair w Chinach powinny otrzymywać od 750 do 2000 RMB miesięcznie. Rodzina goszcząca powinna opłacić koszt podróży Au Pair (do 5000 RMB). 
 
Rodzina goszcząca nie powinna opłacać niczego z góry - jeżeli decyduje się wesprzeć Au Pair finansowo, powinna zrobić to po jej przybyciu do kraju goszczącego. 
 
Godziny pracy
  • Au Pair nie powinna pracować dłużej niż 30 godzin tygodniowo
  • Au Pair nie powinna pracować dłużej niż 8 godzin dziennie
  • Babysitting (nie częściej niż 3 razy w tygodniu) jest zaliczany do godzin pracy Au Pair

3. Urlop i czas wolny Au Pair

Au Pair powinna mieć przynajmniej 2 dni wolne w tygodniu i 2 tygodnie płatnego urlopu podczas 12 miesięcy pobytu. 
 

4. Czas trwania programu Au Pair

Au Pair i rodzina goszcząca muszą ustalić, jak długo będzie trwał program Au Pair. Zależnie od długości programu Au Pair będzie musiała aplikować o inną wizę. 
  • Program krótkoterminowy: 3-6 miesięcy
  • Program długoterminowy: do 12 miesięcy 

5. Czy Au Pair potrzebuje wizy do Chin?

Nie ma szczególnej wizy dedykowanej programowi Au Pair w Chinach, ale w zależności od długości programu Au Pair może aplikować o:
 
wizę F (F-VISA) - wiza ta zachowuje ważność przez 6 miesięcy. Pozwala ona na pobyt w Chinach w celu:
  • wymiany kulturowej
  • podjęcia kursu językowego
  • podróży służbowych
  • odwiedzin 
 
wizę X (X-VISA) - wiza przeznaczona dla osób, które zamierzają zostać w Chinach ponad 6 miesięcy. Przeznaczona w celu:
  • podjęcia studiów
  • podjęcia stażu/praktyki
  • podjęcia kursów długoterminowych 
Rodzina goszcząca powinna wysłać Au Pair list-zaproszenie i podpisany kontrakt w celu umożliwienia jej złożenia aplikacji o wizę. Au Pair powinna zasięgnąć informacji odnośnie wymagań wizowych w ambasadzie Chin w swoim kraju. 
 
Tutaj znajdziesz więcej informacji odnośnie wymagań wizowych dla Au Pair aplikujących do Chin.
 

6. Ubezpieczenie

Zanim podpiszesz kontrakt, upewnij się, że wszystkie istotne kwestie, które są w nim zawarte, zostały wcześniej przedyskutowane i ustalone. 
 
Rodzina goszcząca powinna zapewnić Au Pair ubezpieczenie zdrowotne na cały jej pobyt w kraju goszczącym. Au Pair powinna mieć również zapewnione ubezpieczenie OC i NW. 
 
Jeżeli, jako rodzina goszcząca, chcesz wykupić ubezpieczenie dla swojej Au Pair,  Pro Trip-World oferuje korzystną i wiarygodną polisę ubezpieczeniową – formularz Pro Trip-World dostępny jest online na tej stronie.
 

7. Jakich zadań może podejmować się Au Pair?

Au Pairs powinny podejmować się opieki nad dziećmi i zadań związanych z opieką nad dziećmi, m.in.:
  • Opieka nad dziećmi
  • Zabawa z dziećmi
  • Pomoc dzieciom w ubieraniu się
  • Przygotowanie lekkich posiłków dla dzieci
  • Odprowadzanie/podwożenie dzieci do szkoły
  • Pomoc w lekkich pracach domowych
  • Pilnowanie dzieci pod nieobecność rodziców
Au Pair nie powinna natomiast podejmować się zadań takich jak:
  • Opieka nad dziećmi spoza jej rodziny goszczącej
  • Sprzątanie pomieszczeń należących do innych, dorosłych, członków rodziny
  • Opieka nad zwierzętami
  • Gotowanie dla całej rodziny 
AuPair.com nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte na tej stronie – w razie
jakichkolwiek wątpliwości zaleca się zasięgnięcie profesjonalnej porady prawnej






Pro Aupair