Znajdź Au Pair, nianię lub opiekuna osób starszych
Forgot?
Załóż konto

Au Pair w Holandii - informacje dla holenderskich rodzin-gospodarzy

Goszczenie Au Pair jest idealnym rozwiązaniem, jeśli szukasz niezawodnej, elastycznej i niedrogiej opieki nad dzieckiem w duchu międzynarodowym. Holandia posiada oficjalny program Au Pair ze  specjalnymi wymaganiami dla Au Pair i Rodzin.

Czy możesz zostać Rodziną Goszczącą w Holandii?

Otwórz drzwi swojego domu dla nowego, międzynarodowego członka rodziny! Zaproszenie Au Pair do Waszego życia  jest idealną szansą dla Twoich dzieci, aby poprzez dogłębne poznanie innej kultury, stały się bardziej otwarte na świat. Oto wymagania dla rodzin goszczących w Holandii:
 
  1. Musisz mieć co najmniej jedno dziecko w wieku poniżej 18 lat
  2. Musisz mieć zdolność finansową do pokrycia kosztów programu (Pełne wyżywienie, kieszonkowe,  ubezpieczenie itd.)
  3. Posiadasz w swoim domu prywatny pokój w którym mogłaby zamieszkać Twoja Au Pair.
  4. Rodzina składa się z dwóch lub więcej członków. Osoby te posiadają obywatelstwo niderlandzkie lub ważne zezwolenie na pobyt w Holandii.
  5. Rodzina i Au Pair nie mogą być powiązane ani spokrewnione.
  6. Muszą być zarejestrowani w Niderlandach w miejskiej personalnej bazie danych (BRP) odpowiedniej gminy.
 
Jeśli Twoja rodzina spełnia wszystkie wymagania, możesz zacząć szukać swojego kandydata!
 
Po pierwsze, musisz utworzyć bezpłatne konto na naszej stronie internetowej. Uzupełnij swój profil, dodaj zdjęcia i napisz list "powitalny" do swojej przyszłej Au Pair! Bardzo ważne jest również zdefiniowanie Twoich potrzeb i oczekiwań względem nowego członka rodziny. Nie zapomnij opisać swojej rodziny.
 
Pamiętaj, że posiadanie profilu w naszej witrynie jest darmowe i umożliwia wysyłanie standardowych wiadomości i dodawanie kandydatów do sekcji “ulubionych”. Możesz też wybrać Członkostwo Premium. W ten sposób będziesz w stanie wysyłać spersonalizowane wiadomości, otrzymasz nasz podręcznik i szablon pełnej umowy..
Przed podpisaniem umowy ważne jest, aby sprawdzić wymagania dla kandydatów z EU i Non-EU candidates,Zapoznaj się z regulaminem programu, procesem wizowym i wszystkimi innymi informacjami przed zatrudnieniem kandydata.
Jeśli Twój kandydat spełnia wszystkie wymagania, nadszedł czas na podpisanie umowy. Pamiętaj, aby uwzględnić harmonogram pracy, obowiązki Au Pair i Twoje oczekiwania.
 

Goszczenie kandydatów z UE i spoza UE w Holandii

Kandydaci do programu Au Pair w Holandii muszą spełnić pewne ogólne oczekiwania, na przykład:
  • Dobra znajomość języka angielskiego - większość agencji i rodzin wymaga, aby au pair miały bardzo dobre umiejętności języka angielskiego, aby móc się z nimi porozumieć. Podczas pobytu kandydaci będą również uczyć się języka niderlandzkiego.
  • Doświadczenie w opiece nad dziećmi
  • Au pair powinna być stanu wolnego i nie posiadać własnych dzieci.
  • Au Pair powinna być zdrowa
 
Istnieją również pewne wymagania, które różnią się w zależności od narodowości. Kandydaci z krajów członkowskich spoza UE / EFTA powinni złożyć wniosek o wizę i podjąć dalsze kroki w celu wymiany kulturowej. Jednak otwarcie na wszystkich narodowości pozwoli Ci wybierać spośród większej liczby kandydatów.

Dowiedz się więcej o programie Au Pair na naszych stronach WIKI. Nie zapomnij, że odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania możesz znaleźć na naszej stronie internetowej. Jeśli masz inne pytania, skontaktuj się z nami - zawsze i chętnie pomożemy.
 
 

Goszczenie Au Pair z Unii Europejskiej i EFTA

Obywatele z krajów Unii Europejskiej i EFTA (Islandia, Liechtenstein, Norwegia, Szwajcaria) muszą spełniać wymogi wiekowe. Muszą mieć 18-31 lat.
 
Rodziny goszczące mogą powiedzieć "tak" swoim kandydatom, po wymianie kilku wiadomości i rozmowie wideo. Oto następne kroki,które należy wykonać:
 

1. Znajdź agencję

Zgodnie z oficjalnymi wymogami holenderskimi wszystkie rodziny i kandydaci muszą skontaktować się z jedną z agencji zatwierdzonych przez Biuro Imigracji i Naturalizacji (IND). Agencja pomoże im w tym procesie i dostarczy oficjalną umowę.

2. Sprawdź, czy Au Pair ma ubezpieczenie

Obywatele z krajów członkowskich UE mogą zażądać Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego aby mieć dostęp do holenderskiego systemu opieki zdrowotnej. Kandydat musi zażądać karty w kraju swojego zamieszkania.

3. Zarejestruj się Au Pair

Po przyjeździe do Holandii Au Pair będzie musiał zarejestrować się w lokalnym biurze.
 
Przepisy programowe i inne
 
 

Jak zatrudnić Au Pair z kraju spoza UE?

Kandydaci z państw niebędących obywatelami Unii Europejskiej muszą posiadać wizę / zezwolenie na pobyt, aby móc przebywać  w Holandii. W tym procesie będą potrzebować pomocy jednej z agencji zatwierdzonych przez Biuro Imigracji i Naturalizacji (IND).
 
Wymogi dla programu Au Pair w Holandii są następujące:
 
  • Wiek: od 18 do 31 lat
  • Paszport (powinien być ważny na cały czas pobytu)
  • Zdolność do uzyskania wizy i pokrycia kosztów podróży
  • Uczestnik nie może być powiązany z Rodziną Goszczącą
  • Umowa Au Pair - zapewniona przez jedną z agencji zatwierdzonych przez Imigrację i Naturalizację (IND).
  • Kandydat nigdy wcześniej nie miał zezwolenia na pobyt w celach wymiany w Holandii
  • Au Pair nigdy wcześniej nie pracowała dla rodziny goszczącej
 
Jeżeli kandydat spełnia wszystkie wymagania, nadszedł czas, aby dokonać ostatecznych ustaleń. Skup się na następujących krokach:

1. Znajdź swoją Agencję

Rodziny goszczące powinny skontaktować się z jedną z agencji uznanych przez Biuro Imigracji i Naturalizacji (IND). Agencja zarządza resztą procesu, dostarczy oficjalną umowę i rozpocznie procedurę rezydencyjną dla MVV (tymczasowego zezwolenia na pobyt) i / lub VVR (zezwolenie stałego pobytu).
 

2. Zadbaj o ubezpieczenie

Oficjalne przepisy ustalają, że wszyscy mieszkańcy Holandii muszą mieć ubezpieczenie zdrowotne. Można to uzyskać w ciągu czterech miesięcy po przyjeździe. Aby uniknąć niepotrzebnych i nieoczekiwanych opłat, zalecamy prywatne ubezpieczenie zdrowotne w Holandii, które obejmują wypadki, choroby i odpowiedzialność.

3. Pozwolenie na pobyt

Po przyjeździe do Holandii Au Pair musi zarejestrować się w lokalnym urzędzie w ciągu pierwszych dwóch tygodni od ich przybycia. Potem będzie mogła uzyskać pozwolenie na pobyt. IND wyśle ​​wszystkie informacje do agencji Au Pair, która skontaktuje się z Au Pair i dostarczy jej więcej informacji na temat tego procesu. Nie ma konieczności umawiania się na spotkanie w celu osobistego odebrania zezwolenia na pobyt.
 

Dowiedz się więcej o programie Au Pair w Holandii!

 






Pro Aupair