Znajdź Au Pair, nianię lub opiekuna osób starszych
Forgot?
Załóż konto

Au Pair w Irlandii - informacje dla irlandzkich rodzin goszczących

Ugość Au Pair w Irlandii! Irlandzkie rodziny mają szansę uzyskać niedrogą, odpowiedzialną i elastyczną opiekę nad dzieckiem, korzystając z wymiany kulturowej. Au pair z całego świata wybierają Irlandię jako cel podróży, ponieważ kraj ten nie tylko daje szansę na poprawę swoich umiejętności języka angielskiego, ale także odkryć jego niesamowitą naturę.
 

Czy możesz zostać Rodziną Goszczącą?

 
Rodziny irlandzkie, które zdecydują się gościć Au Pair, mają szansę przybliżyć swoim dzieciom różnorodną kulturę. Istnieją pewien regulamin programu dla rodzin, które chcą być częścią programu. Taka irlandzka rodzina powinna:
 
  1. Mieć co najmniej jedno dziecko w wieku poniżej 18 lat.
  2. Mieć prywatny i przytulny pokój dla Au Pair.
  3. Mieć Zdolność finansową do pokrycia kosztów programu (Pełne wyżywienie, kieszonkowe, ubezpieczenie itd.)
 
Jeśli Twoja rodzina spełnia kryteria uczestnictwa, możesz być częścią tej wymiany kulturowej rejestrując się na naszej stronie internetowej.
 
Po pierwsze, utwórz profil bezpłatnie i spersonalizuj swój profil. Nie zapomnij wypełnić swojego "powitalnego" listu do Au Pair, dodać zdjęć i opisać rodzinę i Wasze oczekiwania. Daje to Au Pair lepszy obraz przyszłego życia z rodziną.
 
Wszyscy użytkownicy mogą wysyłać standardowe wiadomości i dodawać kandydatów do swoich ulubionych bezpłatnie. Dzięki członkostwu Premium rodziny mogą wysyłać wiadomości prywatne do kandydatek. Jako członkowie Premium, rodziny otrzymają także szablon umowy i podręcznik, który pomoże im w całym tym procesie.
 
Przed rozpoczęciem wyszukiwania upewnij się, że znasz wszystkie wymagania dla uczestników z krajów EU i Non-EU countries. Nie zapomnij zapoznać się z naszymi informacjami o przepisach dotyczących programu, ubezpieczeniu w Irlandii, umowie i procesie wizowym.
 
Potem możesz przeglądać profile naszych kandydatów i pokazać im, że swoje zainteresowanie. Po wymianie wiadomości można zaplanować rozmowę wideo i porozmawiać twarzą w twarz. Następnie wszystko co trzeba zrobić to oficjalnie podpisać umowę.
 

Goszczenie kandydatów z i spoza UE

Aplikanci  muszą spełniać różne wymagania w zależności od narodowości.
Obywatele UE / EFTA nie potrzebują wizy, ale biorąc pod uwagę inne narodowości(spoza UE) może to pomóc Ci znaleźć Au Pair szybciej.
 
Wszyscy chętni do uczestnictwa w programie powinni mieć doświadczenie w opiece nad dziećmi, aby poradzić sobie z każdym problemem, który może się pojawić. Oczekuje się również, że Au Pair nie jest w związku małżeńskim, nie mają własnych dzieci i są zdrowe.

 
Dowiedz się więcej o programie Au Pair w sekcji Wiki. Jeśli masz jakieś pytania, zapoznaj się z odpowiedziami. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zawsze możesz nam wysłać wiadomość!
 
 

Goszczenie Au Pair z krajów Unii Europejskiej i EFTA

Obywatele Unii Europejskiej i krajów EFTA (Islandia, Liechtenstein, Norwegia, Szwajcaria) aby zostać Au Pair w Irlandii muszą tylko:

1. Mieć 18 - 28 lat

2. Posiadać dobrą znajomość języka angielskiego

Po znalezieniu odpowiedniego kandydatkę będziecie musieli  się lepiej poznać i przeprowadzić kilka rozmów video. Następnie można przygotować i podpisać umowę i zorganizować następujące czynności:
 

1. Sprawdź, czy Au Pair ma ubezpieczenie

Obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej mogą korzystać z irlandzkiego systemu opieki zdrowotnej, korzystając z Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego. Karta musi być przyznana w kraju zamieszkania uczestnika. Zalecamy uzyskanie prywatnego ubezpieczenia oprócz istniejącego w celu uniknięcia niefortunnych niespodzianek.
 

2. Zarejestruj pobyt Au Pair w Irlandii

Obywatele UE, których pobyt w Irlandii przekracza trzy miesiące, muszą zarejestrować się w lokalnym urzędzie.
 
 
Przepisy programu i inne
 
 

Jak zatrudnić Au Pair z kraju spoza UE?

Uczestnicy z innych krajów niż UE, muszą ubiegać się o wizę do Irlandii, aby uzyskać ich prawo pobytu w Irlandii. Aby rozpocząć proces aplikacji o wizę, trzeba umówić się na wizytę w irlandzkiej ambasadzie w swoim kraju. Są też pewne wymagania, które  obywatele spoza UE muszą spełniać:

  • Wiek: 18 - 27 lat
  • Dobra znajomość języka angielskiego
  • Kandydat do wizy Working Holiday,  “Work and Travel” lub wizy studenckiej 
  • Certyfikat ukończenia przynajmniej szkoły średniej
  • Możliwość pokrycia kosztów wizy i podróży
Po podpisaniu umowy o Au Pair rodziny goszczące będą musiały wykonać poniższe kroki, aby zakończyć proces:

1. Zadbaj o ubezpieczenie zdrowotne Au Pair

Au pair w Irlandii musi mieć prywatne ubezpieczenie w Irlandii by być bezpieczną podczas pobytu. Powinien on obejmować wypadki i choroby podczas pobytu.

2. Rejestracja i pozwolenie na pobyt

Kiedy uczestnik programu znajdzie się w Irlandii, Rodzina Goszcząca musi zarejestrować go w lokalnym biurze. To będzie kluczowe, aby zmienić wizę na dokument pobytowy w biurze imigracyjnym.
 

Dowiedz się więcej o organizacji Au Pair w Irlandii!







Pro Aupair