Znajdź Au Pair, nianię lub opiekuna osób starszych
Forgot?
Załóż konto

Au Pair Program in Germany for Host Families

Przyjęcie pod swój dach uczestnika programu Au Pair w Niemczech to okazja do wymiany kulturowej i otwarcia drzwi do innych kultur dla Twoich dzieci. Program jest również przystępnym i elastycznym rozwiązaniem problemu opieki nad dziećmi.
Ponadto, kultura niemiecka sprawia, że ​​kraj ten jest  bardzo popularnym destynacją dla Au Pair. dzięki temu nasze rodziny mają wielu kandydatów do wyboru.  
 

Czy możesz zostać rodziną goszczącą w Niemczech?

Powitanie uczestnika programu w Niemczech to coś więcej, niż tylko dbanie o swoje dzieci. To również wprowadzanie ich w nową kulturę i język. Jednak aby zostać Rodziną Goszczącą, musisz spełnić następujące wymagania:
  • Masz co najmniej jedno dziecko poniżej 16 roku życia
  • Niemiecki jest  językiem głównym używanym w domu
  • Masz  możliwość pokrycia kosztów programu, takich jak posiłki, wynagrodzenie i ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech.
  • Posiadasz prywatny pokój dla swojej Au Pair. Pokój musi mieć co najmniej 8 metrów kwadratowych,dostęp do światła dziennego i możliwość zamknięcia na klucz
  • Jesteś gotowy/a uczestniczyć w wymianie kulturalnej i traktować Au Pair jako członka swojej rodziny
 
Jeśli Twoja rodzina spełnia wszystkie te wymagania, możesz rozpocząć poszukiwanie Au Pair. Pomóż nam połączyć Cię z kimś! Zarejestruj się na naszej stronie i zostań Rodziną Goszczącą w Niemczech!
 
Zarejestruj się za darmo jako Rodzina
 
Aby znaleźć właściwą kandydata/kę, bardzo ważny jest opis rodziny, dodanie zdjęć do Twojego profilu i wyjaśnienie, czego oczekujesz swojej Au Pair w powitalnym liście do Au Pair. Możesz też dzielić się innymi informacjami o swoich domu, miejscu zamieszkania rodzinnych hobby czy innych wspólnych aktywnościach.
 
Po wypełnieniu niezbędnych pól należy rozpocząć wysyłanie wiadomości. Nasi zwykli członkowie mogą wysyłać standardowe wiadomości i dodawać Au Pair do swojej listy ulubionych! Możesz też zostać Członkiem Premium  i wysyłać spersonalizowane wiadomości, które pomogą Ci szybciej znaleźć Au Pair.
 
Upewnij się, że Twój kandydat/ka  spełnia oczekiwania programu. Zapoznaj się z wymaganiami dla kandydatów z UE / EFTA i innych narodowości oraz dowiedz się więcej o przepisach prawnych programu, procesie wizowym w Niemczech, obowiązkach i kosztach przyjęcia Au Pair.
 
Oglądnij profile kandydatów/ek, wymieniaj wiadomości i zaplanuj kilka wideokonferencji. Jeśli uda Ci się znaleźć właściwą Au Pair,rozpocznij współpracę oficjalnie podpisując kontrakt. Dokument ten powinien obejmować wszystkie istotne punkty pobytu, takie jak oczekiwania obu stron, harmonogram pracy i zakres obowiązków.
 

Przyjmowanie w Niemczech kandydatów z UE i spoza UE 

 
Oczekuje się, że przyszła/y Au Pair jest zdrowy, nie ma własnych dzieci i jest doświadczona/y w opiece nad dziećmi. Pamiętaj, że Au Pair powinny one być w stanie rozwiązać typowe problemy związane z dziećmi, ustalać reguły i postępować zgodnie z procedurami.
 
Oprócz tych oczekiwań, aby zostać Au Pair w Niemczech, kandydaci muszą spełniać określone wymagania, które różnią się w zależności od narodowości. Kandydaci spoza UE będą musieli podjąć kilka kroków więcej  niż wnioskodawcy ze wspólnoty. Jeśli jednak na koniec końców będziesz zadowolona/y z wyboru, warto to zrobić.

 
Aby dowiedzieć się więcej o programie Au Pair, zapoznaj się z naszymi artykułami Wiki i najczęściej zadawanymi pytaniami. Jeśli masz jakiekolwiek inne myśli i pytania  związane z naszą platformą lub programem Au Pair, możesz też wysłać nam wiadomość.
 
 

Goszczenie w Niemczech Au Pair z Unii Europejskiej i EFTA 

Kandydaci z Unii Europejskiej i EFTA (Islandia, Liechtenstein, Norwegia, Szwajcaria) muszą spełnić kilka wymagań, aby zostać  Au Pair w Niemczech:
 
  • Wiek: 18 - 30 lat
  • Ważny paszport lub dowód tożsamości. Musisz zarejestrować się w lokalnym biurze
 
Zalecamy również sprawdzić, czy kandydat rzeczywiście potrafi mówić w języku niemieckim. Au pair muszą być w stanie komunikować się podczas pobytu w Niemczech. Nawet jeśli Rodzina Goszcząca mówi w języku uczestnika - ważne jest, aby miał co najmniej podstawowe umiejętności, aby być niezależnym.
 
Po znalezieniu kandydata, który spełnia wymagania i Twoje oczekiwania, nie wahaj się i zorganizuj kilka wideokonferencji, aby się lepiej poznać. Po tym pozostało tylko kilka kroków:
 

1.Podpisać kontrakt

Jest to oficjalny dokument, w którym wymienisz wszystkie szczegóły współpracy z kandydatem: godziny pracy, harmonogram, obowiązki, itd.

2.Ubezpiecz swoją Au Pair

Kandydaci z Unii Europejskiej mogą aplikować o ubezpieczenie w okresie swojego pobytu dzięki Europejskiej Karcie Ubezpieczenia Zdrowotnego  pobytu. Kandydat powinien otrzymać EKUZ w swoim kraju przed wyjazdem do Niemiec. Należy pamiętać, że usługi objęte ubezpieczeniem zdrowotnym mogą się różnić w zależności od kraju. Aby uniknąć niemiłych niespodzianek i niezapłaconych rachunków za leczenie, zdecydowanie polecamy uzyskanie niemieckiego ubezpieczenia
 

3. Zarejestruj swoją Au Pair w lokalnym urzędzie

W pierwszych dniach po przyjeździe Rodzina Goszcząca powinna zarejestrować swoją Au Pair w lokalnym urzędzie (Einwohnermeldeamt).
 
 
 

Jak zatrudnić Au Pair spoza UE?

Kandydaci innych narodowości potrzebują wizy lub zezwolenia na pobyt w Niemczech. Niemcy mają oficjalny program Au Pair, dlatego mogą ubiegać się o wizę Au Pair w niemieckiej ambasadzie w swoim kraju.
 
Wymogi dla Au Pair z krajów nienależących do Unii Europejskiej / EFTA są następujące:
 
  • Wiek: 18 - 26
  • Co najmniej podstawowa znajomość języka niemieckiego (w niektórych przypadkach Au Pair potrzebuje certyfikatu A1)
  • Paszport - ważny na czas całego pobytu
  • Możliwość pokrycia kosztów podróży
  • Zaproszenie (wymagane tylko dla niektórych narodowości)
  • List motywacyjny (wymagany tylko dla niektórych narodowości)
     
Jeśli twoj/a przyszły/a Au Pair spełnia wszystkie wymagania, wystarczy wykonać następujące kroki:

1. Przygotuj dokumenty potrzebne do uzyskania wizy

Podpisz umowę Au Pair i zaproszenie. Choć nie zawsze ambasada lub konsulat tego wymaga, jest to dobry sposób na wyjaśnienie oczekiwań i celu pobytu.
 

2. Zadbaj o ubezpieczenie Au Pair

Niemieckie Rodziny Goszczące są zobowiązane do uiszczenia opłaty za niemieckie ubezpieczenie Au Pair, które zawierają także ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej i wypadków. Należy pamiętać, że osoby niebędące obywatelami Unii Europejskiej będą potrzebować potwierdzenia ubezpieczenia, które zostanie przedstawione podczas ich spotkania w ambasadzie.

 

3. Wsparcie Au Pair podczas procesu wizowego

Pozostań w kontakcie z kandydatem podczas  procesu aplikacji o niemiecką wizę i upewnij się, że cała procedura przebiega tak, jak zaplanowaliście.
 

5. Rejestracja i pozwolenie na pobyt

Jak tylko przyjadą do Niemiec,kandydaci spoza Unii Europejskiej muszą przekształcić swoją wizę w kartę stałego pobytu. Rodzina powinna pomagać  podczas procesu i w korespondencji z odpowiednim urzędem spraw zagranicznych  (Ausländerbehörde).
 
Ważne: obywatele Stanów Zjednoczonych, Kanady, Australii, Nowej Zelandii, Japonii i Korei Południowej mogą podróżować do Niemiec i złożyć wniosek o pozwolenie na pobyt. Proszę sprawdź najnowsze przepisy, aby się upewnić.

Dowiedz się więcej o programie Au Pair w Niemczech!







Pro Aupair